Činjenično stanje

biografija cv austrija

Daklem… u uvodu sam već napravila jedan pogled kroz retrovizor, ali da sumiram činjenično stanje :

 1. Obrazovanje:
  • Diplomirani ekonomista, menadžer u hotelijerstvu
  • Sertifikat PHP developera – delimično upotrebljiv
  • (još malo pa) Master softverskog inženjerstva
 2. Radno iskustvo:
  • Radila kao recepcionerka u hostelu – Stekla veštine: psiholog, operativac, čistačica, noćni čuvar
  • Radila kao promoterka/prodavac kozmetičkih proizvoda – Stekla veštine: prodaja, pregovaranje, prezentovanje, ubedjivanje, rad sa ljudima, otpor na dosadu (zapravo ovo nisam savladala)
  • Referent prodaje, sektor komercijale – Stekla veštine: hendlovanje porudžbina (odgovornost da li će svi u mom reonu da jedu bar ‘leba tog dana), hendlovanje vozača, hendlovanje papirologije, kooperacija sa fakturnom službom
  • Korisnička i tehnička podrška za Microsoft Dynamics CRM (šest internacionalnih sistema), manuelno testiranje softvera, pisanje tehničke dokumentacije – Stekla veštine: Timski rad, fokusiranje na detalje, debug-ovanje aplikacije, pisanje workflow-a, tehničko pisanje, pisanje korisničkih uputstva…
  • Freelance web developer, dizajner i menadžer projekta – Stekla veštine: razvoj wordpress sajtova, dizajn web sajtova, Divi tema, koordinacija tima, prikupljanje zahteva, prikupljanje materijala, komunikacija sa klijentima, pisanje specifikacije, izrada wireframe-ova, sprovodjenje projekata od analize do puštanja web sajta na produkciju, css, html, nešto javascripta, nešto php-a, nešto photoshop-a, nešto SEO, nešto marketing….
 3. Jezici:
  • English – pah, s obzirom da samo na engleskom jeziku radim , trebalo bi da je pristojan. Uvek napišem visok srednji nivo. Smatram da nije fluentni kako mnogi vole da se ocene (nekad sam prinudjena i ja kada procenim da je neophodno). Ni srpski mi nije fluentan ako se ja pitam. U svakom slučaju, niko od klijenata se nije žalio i uvek su dobili što su tražili 🙂
  • Madjarski – silno sam ga učila, učim i danas. Rekla bih teoretski bar A2/B1. Drugi problem je što nemam dovoljno prakse, pa se dešava da zaboravim mnogo toga a kad dodje do upotrebe nesigurna sam. Jezik je sjajan ali neobjašnjivo težak. Volela bih da ga doguram do magas szinten.
  • Nemački – 0, zero, nulla! U osnovnoj školi sam 5 godina učila nesrećni francuski, koji mi je super išao ali sada znam samo Bonjour! A na faksu sam učila španski – da sam znala ono što danas znam izabrala bih nemački! Pošto su mi ciljne destinacije vezane za nemačko govorno područje, upravo sam krenula da ga učim. Javljam progres.
  • Bosanski, hrvatski, makedonski, crnogorski 🙂 Jeste smešno, ali kad šaljem CV u inostranstvo, navedem i ove jezike. Dobro, sve sem crnogorskog. Računam, nemaju oni pojma da su to veoma slični jezici, te ako traže nekog sa “fluent croatian”, mogu da računaju na mene.
 4. Ide mi na ruku:
  • Državljanstvo EU
  • Željna znanja
  • Spremna na svakakve poslove, samo da se mrdnemo iz Srbije.
  • Želja za napredovanjem
 5. Ne ide mi na ruku:
  • Nedovoljno iskustvo u poslovima koji me interesuju (IT Business Analyst, IT Project manager)
  • Ne poznavanje nemačkog jezika
 6. Željena destinacija:
  1. Austrija (Beč)
  2. Austrija
  3. Austrija
  4. Nemačka
  5. Švedska
  6. Švajcarska
  7. Australija
  8. Kanada

Usmerilili smo se na Austriju. Kada smo izvagali sve protiv i za, Austrija je pobedila iz sledećih razloga:

 1. Blizu je
 2. Standard je odličan
 3. Beč funkcioniše besprekorno
 4. Ima puno naših ljudi. STOP, znam šta ćete reći, da ih se klonim. I verujem da ste upravu, ova tačka se klackala izmedju ZA i PROTIV. ALI, ipak mislim da sigurno može da se nadje bar dvoje normalnih koji nemaju isključivu nameru da te zavrnu. Naročito u IT svetu. Ako neko zna nekoga takvog ili se takvim smatra, moj inbox vas jedva čeka.
 5. Školstvo i zdravstvo. Nisam još uvek detaljno istražila kako tačno funkcioniše, ali na prvi pogled odlično i svakako bolje nego ovde. Za ovo planiram posebne članke, kako učim tako pišem. Molim vas, ako ste raspoloženi, u komentarima ostavite vaše iskustvo sa istim.

Pri biranju destinacije, glavna stavka je bila uredjenost i funkcionisanje sistema. Dosta mi je haosa i nereda. Stvarno želim da živim negde gde se red očekuje i poštuje. Druga važna stvar mi je standard. Destinacija gde od svog rada možeš da živiš pristojno. Od bilo kakvog poštenog rada. Nije mi san da postanem bilionerka niti očekujem da novac pada sa neba. Ne! Očekujem da mogu da se zaposlim bez većih problema, da se moj trud i zalaganje ceni, da budem pristojno plaćena za to i da mogu da napredujem. Očekujem plaćene sve račune na kraju meseca, plaćene dečije aktivnosti, pun frižider i po koje putovanje.

 

Ako želite da ostavite vaše iskustvo odlaska i življenja u inostranstvu, slobodno me kontaktirajte. Na sajtu postoji sekcija “Tudja iskustva” i biće mi zadovoljstvo da ih objavim. Cilj ovog bloga zapravo i jeste razmena i prikupljanje iskustva.

 

Do nekog novog čitanja…

 

 

 

 

You may also like

1 Comment

 1. Cao, htedoh da ti pisem u Inbox. Al kad kliknem na posalji, tockic kotrlja u nedogled… Ne znam dal ti je stigla neka poruka…

  Pozz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.