Familienbeihilfe – Dečiji dodatak u Austriji

Familienbeihilfe – Dečiji dodatak u Austriji

Zahtev za dečiji dodatak u Austriji mogu da podnesu svi, nezavisno od primanja, ali sa prijavom stalnog boravka u Austriji.

Sada to ide po automatizmu čim se dete rodi u Austriji. Za one koji nisu rodjeni ovde, mora da se podnese zahtev.

Ja sam podnela online, preko portala FinanzOnline. Kao što sam spomenula u ovom postu da biste mogli da se ulogujete prvo morate ili lično kod njih da tražite registraciju ili online da pošaljete zahtev za registraciju pa da vam stigne pin kod na kućnu adresu (malčice možda morate da izguglate u vezi procedure).

Pored online varijante možete i da izaberete da odete lično u neku kancelariju, ja ne znam koju.

Online procedura je sledeća:

Kada se konačno ulogujete, popunite online formu (Antrag), koja izgleda slično ovako:    (ovo je original koji se popunjava kad lično nosite)

Hint: Forma je komplikovana i za one koji razumeju nemački a kamoli za nekog ko ne razume. Klasična birokratska zamka kad nisi siguran šta tačno traže i na šta se odnosi pitanje. Doduše, online postoje objašnjenja, za svako pitanje daju primer ako pritisnete na “hilfe” (nije nam pomoglo baš za svako pitanje). Mi smo se obratili prijateljici koja perfektno priča nemački i koja je živela ovde, ali je i ona tražila pomoć od svog kolege koji se malo bolje razume u birokratiju.

Pošaljete “samo” taj formular (posebno popunjen za svako dete! Dakle popunite za jedno dete, pa “save” pa “dodaj osobu” pa opet popunite, pa podatke o vama kao podnosiocu, pa podatke o drugom roditelju, pa kad sve to ispunite onda kažete “gotovo, šalji!”), pošto nema opcije da se prikače dodatna dokumenta (ili je ja nisam našla a vala sam je tražila dobro).

Pošto sam htela da ubrzam stvar, i znala sam da moram da pošaljem dodatna dokumenta, poslala sam im ljubazni mail na engleskom, na koji naravno nisu odgovorili. Ali mi je zato posle nekoliko dana stigao zahtev za dopunu dokumentacije na kućnu adresu.

Dodatno sam poslala:

+ Anmeldebescheinigung za svu decu (fotokopije)

+ Potvrdu da idu u vrtić ili školu – za vrtić sam tražila te potvrde u vrtiću, dobila ih odmah a kako je bio školski raspust slikala sam “školsku karticu”, koju ima svako dete koje ide u školu (dokument sa slikom učenika i pečatom škole)

+ Matični izvod iz knjige rodjenih (internacionalni ili prevedeni)

Spakovala u koverat i to im poslala, poštom, old school.

Recimo da je od podnošenja zahteva , tačnije od slanja dopune do prve isplate prošlo manje od mesec dana. A od samog podnošenja zahteva online do isplate mesec i 10 dana.

Ovde moram da napomenem da je ovo izgleda individualno. Nažalost znam za slučaj da ljudi ne mogu da ostvare ovo pravo po više od godinu i po dana iz čudnih razloga. Moje mišljenje je da nešto nije uredu sa poslatim dokumentima, ali…samo kažem. Nama su neki rekli (il sam videla negde online) da je potrebno poslati dokaz da se ne prima dečiji dodatak u zemlji gde smo prethodno živeli. Mi smo taj dokument u Srbiji izvadili i preveli ali nam ovde to niko nije tražio te ga nismo ni poslali, a dodatak smo dobili.

Direktne info možete naći i ovde: https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/8/Seite.080711.html

Srećno!

You may also like

3 Comments

  1. Sjajan post! Molim ako mozete da mi kazete gde ste u Srbiji uzeli potvrdu da ne primate deciji dodatak I sta vam je trebalo od doc? Hvala

  2. Izvini na ovako azurnom odgovoru, mozda ce nekom drugom znaciti 🙂 Suprug je to vadio u 27.marta u Beogradu. Ako niste iz Beograda, onda gde vam je decija zastita.
    I kad vec odgovaram na ovo pitanje, odmah da napomenem da smo za decu predavali srpske izvode iz maticne knjige rodjenih, na internacionalnom obrascu.

  3. Cao, cao!
    Da li mozda znate, da li ja kao non-EU person, ali kao imalac EU blue card moram da vadim Anmeldebescheinigung?
    Isto pitanje, ako moja porodica dobije RWR plus card, da li oni moraju da vade Anmeldebescheinigung?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.