Život i rad u Frankfurtu

Spomenula sam kako sam se registrovala i na Xing, verzija LinkedIn-a ali fokusirana na nemačko govorno područje.

Juče sam dobila zahtev za kontakt i da pošaljem CV, od jedne regruterke (našeg porekla, bar po imenu bih rekla). U ponudi ima poziciju Junior Project Manager-a u Frankfurtu.

Jasno mi je da ovo ništa konkretno ne znači, ali uliva nadu. A i nateralo me je da malo istražim Frankfurt kao moguću destinaciju. Nisam ni upola uzbudjena kao kada bi bio Beč u pitanju, ali rekoh, spremna sam da palimo odavde, pa gde god za početak.

Dakle, Google “život u Frankfurtu”…. dobijam par linkova do nekih foruma i par članaka tipa: “Uspela je da se snadje u Frankfurtu i neće nazad”, “Život nije med i mleko ali…”, “Srbi šesti po brojnosti u Frankfurtu”  – pa gde su onda neka konkretna iskustva?! U svakom slučaju nedovoljno.

Život i rad u Frankfurtu

Savezna država: Hesen

Web stranica : https://english.hessen.de/

Broj stanovnika: 717,624 (2015)

Površina: 248.3 km²

Više od 180 nacionalnosti živi u Frankfurtu

Frankfurt je finansijski centar Nemačke

Kako da stignem do Frankfurta?

Info sa Googla:

Vazdušna udaljenost Beograd – Frankfurt je 1063.89 km, i potrebno je oko 2 sata avionom (ako se ide bez presedanja). Aerodrom u Frankfurtu je najveći u Nemačkoj i treći u Evropi po gustini saobraćaja. Nalazi se oko 12km od centra i odatle mogu da se hvataju dva voza (S-Bahn), jedan do centra Frankfurta koji ide na 15 minuta a drugi do raznih gradova Nemačke pa i šire. Sve o kartama i ceni može da se nadje ovde RMV.de . Okvirna cena, za voz do centra, je oko 5 eur za odrasle i malo manje od 3 eur za decu. Karte mogu da se kupe na samoj stanici.

Takodje, može se još ići autobusom, koji košta oko 8.5 eur za odrasle i oko 6.5 eur za decu. Naravno, tu je i taksi. Za taksi sa Frankfurtskog aerodroma do centra treba izdvojiti oko 30 eur.

Drumom oko 1300 km. Pih, skoro kao do Halkidikija i nazad. Sedneš i zaboraviš kad si krenuo.

Cena avionske karte odprilike 200 eurića. Kolima…pa odprilike isto, ako bi se pravila pauza za spavanje negde + putarine.

Cena života u Frankfurtu

Ova stranica tvrdi da ima vrlo precizne cifre te vredi pogledati.

Kao i u svim većim gradovima širom Evrope izgleda je najveći problem naći stan! Ogromna je potražnja u odnosu na ponudu, te stanodavac može i bira koga želi da primi. Neko se čak negde i našalio da je lako naći posao a stan ne, i da treba da šalje CV stanodavcima a ne poslodavcima. Osim što je teško naći stan, stanovi za iznajmljivanje u Frankfurtu su dooosta skuplji od stanova u Hanoveru, Berlinu, Štutgartu, Nurembergu, Lajpzigu, Hamburgu….Malo je jeftiniji samo od Minhena, koliko sam ja istražila. I za iznajmljivanje stana treba spremiti odprilike četiri kirije u startu :/

Školstvo u Frankfurtu i Nemačkoj uopšte

Generalne informacije o obrazovanju u Nemačkoj se mogu naći ovde:  http://www.eduserver.de/, postoji i prevod na engleski jezik, ali ne za sve stranice, tako da mora da radi Google translate.

Konkretno za Hesen, informacije o školovanju se mogu naći na ovom linku.  odnosno za englesku verziju na ovom linku

Ja sam se potrudila da shvatim kako sistem funkcioniše i to sam zapisala u posebnom članku. Na prvu loptu deluje veoma konfuzno ali verujem da to u praksi vrlo lepo funkcioniše.

Posao u Frankfurtu

Na navedenim tražilicama često vidjam poslove u Frankfurtu. S obzirom da je finansijski centar Nemačke, ekonomisti su traženi. Pokušala sam da nadjem konkretna iskustva IT-jevaca ili naših ljudi uopšte –  ali nincs, ništa!

Opšti lični utisak za Frankfurt  – 2,5 od 5. 

Do daljnjeg…

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.