Korona u Beču

Pa dobar dan svima 🙂 Pa kako ste mi vi? Ima’l Korone? Kod mene čas ima čas nema…Psiha je čudo 🙂

Situacija sa Korona virusom u Beču se razvijala poprilično opušteno dok djavo nije odneo šalu. Prvo smo svi bili upozoravani da peremo ruke, kako da kašljemo i kijemo, ništa posebno. Medjutim, kako se situacija zahuhtavala iz časa u čas su pristizale nove mere. Trenutno, firme ne rade, zabranjeno je kretanje napolju sem u prodavnicu i do apoteke ili do posla, za one malobrojne koji rade. Nije preporučljivo ali dozvoljeno je prošetati, dozvoljeno je ići u parkove (za sad!) isključivo sa članovima porodice, privatnim automobilom, peške ili biciklima (javnim prevozom ne) i držati minimum jedan metar rastojanja od ostalih ljudi. Rade samo supermarketi, apoteke i dostava. Priroda nam se sveti te je napolju predivno, pravo prolećno vreme koje možeš da gledaš samo sa terase (ako je imaš) ili prozora. Ali, ako uspeš da se odvezeš do neke livade ili šume gde nema nikoga, onda je prava uživancija. Dečija igrališta su zatvorena i kazne za ne poštovanje zabrane okupljanja su oko 3000eur.

Broj potvrdjenih slučajeva zaraženih ljudi Korona virusom raste svaki  dan za oko 300, 400 od toga u Beču ukupno na današnji dan ima oko 300 ljudi. Ja lično sam poprilično zbunjena celom ovom situacijom…ne znam ni u šta da verujem ni šta da mislim. Ako stavimo na stranu ljudsku katastrofu i umiranje od virusa, uopšte ne mogu da pojmim kolike će biti ekonomske posledice. Ovde je zaista sve stalo. Dobila sam posao, u novoj firmi, velikoj i dobro poznatoj firmi u Austriji, Nemačkoj i šire i kako sam ga počela?? Dodatnim plaćenim odmorom a zatim je i cela firma (preko 9000 zaposlenih!) otišla na model skraćenog radnog vremena koji je Austrijska vlada donela kao deo mera i pomoći kompanijama. Iskreno ne znam sve detalje ali generalno to znači da cela firma ne radi a svi dobijamo platu oko 80%-90% neto iznosa. I to tako može da potraje do tri meseca a po potrebi i duže. To baš fino zvuči, sedim kući, ne radim a primam skoro celu platu. Medjutim, meni je nekako i krivo, baš sam se radovala ovoj poziciji ( o tome ću u drugom postu).

Deca ne idu u školu od početka ove nedelje. Medjutim, za roditelje koji rade vrtići i škole imaju organizovano čuvanje dece. Deca su dobila materijal da mogu svaki dan da uče i obnavljalju gradivo. U kući smo uveli školski čas, te starija deca od 10h do 13h sede u svojim sobama i rade zadatke i čitaju knjige koje su dobili u školi. Najmladji za to vreme uživa uz igrice ili neki dugometražni crtani. A ja…počela sa mojom dragom profesorkom da učim madjarski opet 🙂 Idealan način da iskoristim ovo slobodno vreme. Sledeće godine je vreme da deci menjam pasoše i gradivo mora da se obnovi 🙂 A bogme, dobih i vremena da vam malo pišem 😉

Moj žmu radi, pošto radi dostavu i moram reći da mi nije svejedno. Ima alkohole, rukavice, maske i ne ulaze u kuće već svu robu ostavljaju ispred vrata…što je ok. Ali opet, ta roba prodje kroz minimum 10 ruku pre nego što je oni preuzmu…taj mali korona gadić nekako može da se provuče do njegovog lica a zatim i do naših 🙁 Nadamo se najboljem.

I dok ja ovo kuckam, zvoni mi telefon….Razredna najstarijeg sina, da pita kako ide, jel smo zdravi i da li ima problema sa učenjem. Oformila je grupu na Whatsapp-u pa da nam javi.

Eto vam….najdosadniji post od mene…Sve u svemu zadovoljna sam kako Austrija reaguje i štiti zdravlje stanovništva i ekonomski opstanak pojedinaca i firmi. Svakako se osećam mnogo smirenije i sigurnije nego da sam u Srbiji. Ali nemam predstavu kako će izgledati budućnost posle ove pošasti.  Bilo da je sve ovo jedna zavera ili da je mnogo gore nego što nam javljaju, sigurno je da se nešto veliko dogadja i da će se dosta toga izmeniti. Kako će izledati svet posle ovoga, ostaje nam da čekamo i vidimo i živimo naše male živote najbolje što možemo.

Ajd tschuss!

A može i ova iz “Tventi Karantino”- vog filma (sigurna sam da znate za foru kako se zove onaj koji preživi dvadeset dana u karantinu? :))

 

 

 

 

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.