Madjarsko državljanstvo – Iskustva i uslovi

Priču o tome kako sam uopšte dobila ideju i kako sam krenula u proceduru za sticanje madjarskog državljanstva sam već opisala u ovom članku .

Medjutim pre toga je uopšte trebalo utvrditi da li imam pravo na “uprošćenu naturalizaciju” ili ne, tj da li je moj predak rodjen u odredjeno vreme na odredjenom mestu.

Dakle, prvi uslov je predak rodjen na Ugarskom delu Austrougarske, pre  26.7.1921 (najsigurnije do 1918.) ili na teritoriji Bačke od  11.4.1941. do 20.1. 1945. godine. Dakle predak ne mora biti etnički madjar, dovoljno je da je rodjen na teritoriji koja je tada bila pod Ugarskom, jer je rodjenjem stekao madjarsko državljanstvo. Takodje nije bitno ni gde je živeo posle rodjenja, niti gde je umro, saaamo gde je rodjen.

Na  ovoj stranici wikipedije imate mapu na koju možete da se oslonite ili kucajte “Mapa Ugarska”, izaći će vam dosta mapa, ja ne bih kačila zbog autorskih prava.

Onda, kada ste to utvrdili sledi učenje, stres, učenje, stres i još učenja. A proceduru, papirologiju i iskustva sticanja madjarskog državljanstva imate detaljno opisanu na dve stranice:

 • http://madjarsko-drzavljanstvo.iz.rs/ Sve je savršeno objašnjeno što se tiče procedure, medjutim deo sa komentarima je vrlo nezgodan, i ako je trenutno najpopularniji što se tiče deljenja iskustva sa predaje papira za madjarsko državljanstvo u ambasadi a i posle iskustva sa predaje zahteva za pasoše, kako u Srbiji tako i u samoj Madjarskoj.
 • Drugi sajt je forum, koji ima zilion odgovorenih pitanja i sve što vam treba, ali je malo zamro u poslednje vreme, jer su se svi uglavnom prebacili na gore navedeni sajt. http://www.elitesecurity.org/t419067-531-Madjarski-pasos-znanje-madjarskog-jezika – Ovaj sajt sam ja posecivala i redovno pratila da bih čula tudja iskustva i saznala potrebne informacije.

Ja sam lično predala zahtev za državljanstvo u madjarskoj ambasadi u Beogradu. Čekala sam šest meseci na odgovor, koji je hvala Bogu bio pozitivan. Zakletva mi je bila zakazana za neke dve nedelje od dobijanja pozitivnog odgovora. Zatim sam posle nekih mesec, dva otišla u Segedin da izvučem ličnu kartu i pasoše za mene i za jedno dete. Iskustvo vadjena pasoša u Segedinu je bilo vrlo stresno za mene, ali uspešno. Pasoši su bili gotovi za tri dana. Medjutim, ja sam ih pokupila posle dobra tri meseca. Niko nije pravio problem, brzo su ih našli i podizanje pasoša je prošlo lakše nego predaja. Iz mog iskustva i iskustva drugih, kako ćete proći u administracijskim poslovima zavisi isključivo od sreće, sem u slučaju da vam je madjarski maternji jezik. Sreće u smislu na kakvog službenika naletite i da li mu je dobar dan ili ne. Da se ne lažemo, oni uuuuvek mogu da vam nadju da nešto ne znate, uvek mogu da vam zakomplikuju umesto da vam olakšaju, uvek mogu da budu neraspoloženi da preformulišu pitanje i slično. A administracija sama po sebi može da bude zapetljana, pa čak i na srpskom jeziku, a kamoli na stranom. Ono što vi možete da uradite je da se dobro pripremite sa profesorom; da budete prijatni i nasmejani; da pripremite sva potrebna dokumenta, fotokopirate svaaaki papir, i ako predajete više zahteva odjednom da ih lepo složite po fasciklama te će biti lakše i vama i službeniku. E sad, druga dva pasoša sam vadila u ambasadi u Beogradu. Zašto? Zato što sam došla do zaključka da: Ako zapne nešto sa jezikom, oni u Segedinu vam ne mogu preći na srpski i objasniti problem, bliže mi je i nemam trošak puta, iako su pasoši u Beogradu skuplji, opet sam uštedela vreme putovanja. Svakako, zbog prvog razloga sam se odlučila za Beograd.

 

Srećno i uporno!

 

You may also like

7 Comments

   1. Cao Dragane, ako je pitanje bilo upuceno meni a ne ljudima koji su ostavili kontakt za casove onda moram da vam kazem da je to zaista individualno. Najvise zavisi od vas samih. To bi znacilo koliko vremena ste spremni da odvojite za ucenje, koliki vam je prirodni kapacitet za ucenje (da li ucite brzo ili sporo, imate li talenta za jezike ili ne, da li ste vec ucili neki jezik ili ne…). Sto se tice mene, ja sam ucila svaki dan sama i dva puta nedeljno sam imala casove od po sat i po. I to je trajalo odprilike godinu dana, intenzivno 8 meseci. Najvise zavisi od toga ko vam prenosi znanje i od toga da li sami radite i vezbate. Za tih 8 meseci sam svoje knjige i sveske nosila svugde sa sobom i u svakom slobodnom trenutku radila domace i vezbala.
    Nadam se da vam ovaj odgovor znaci.

 1. Uspešno držim ćasove mađarskog jezika, individualni, konverzacija, skajp.
  Mogu i početnici koji nikada nisu imali kontakt sa ovim jezikom. Mađarski jezik je moj maternji jezik, javite se da se dogovorimo ukoliko se pripremate za mađarsko državljanstvo, pasoš ili samo da obnovite svoje znanje.Kont.tel.0638820258 Žaklina,Novi Sad.Radim skajp i za one u inostranstvu.

 2. Ja sam na vise mesta cuo da su uslovi za sticanje Madjarskog drzavljanstva dosta zakomplikovani u odnosu na ranije, tacnije da vise nije dovoljno da je predak na koga se pozivate bio rodjen na Ugarskom delu Austrougarske, pre 26.7.192 ili na teritoriji Bačke od 11.4.1941. do 20.1. 1945. godine, vec da MORA BITI ENTICKI MADJAR. Da li je to istina ili vaze i dalje pravila koja su vazila i u vreme objave ovog clanka?

  Hvala unapred i puno pozdrava!

  1. Zdravo Davide, koliko sam ja informisana uslovi se nisu promenili. Ono sto jeste istina je da su se kriterijumi po pitanju jezika promenili i da mora jako dobro da se zna madjarski. Pozzdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.