Gde tražiti posao u Austriji i Nemačkoj?

posao u austriji i nemačkoj

Od kad mi nije produžen ugovor u prethodnoj firmi, kao što sam već napomenula u nekom prethodnom članku, instinktivno sam se bacila na traženje novog posla, ovde u Srbiji. Doduše, tražila sam, a malo molila Boga da ga ne nadjem tako brzo. Jeste, para nam treba, tu su krediti. I iskustva mi treba. Sa druge strane to što nisam zaposlena na puno radno vreme mi je pomoglo da završim sve ispite na vreme. To mi je i bio cilj za prvu polovinu ove godine.

Kako sam dala sve ispite, rešila sam da opipam strano tržište, jer u slučaju da zaista dobijem neku ponudu u mogućnosti sam da se odmah spakujem i odem. Na oglase u posao u Srbiji se prijavljujem ako mi se baaaaš baaaš svidi pozicija, i otvaram ih vrlo retko. Ne želim više da se zadržavam u Srbiji i želim da deca što pre krenu tamo negde u školu. Makar ja radila kao kafe kuvarica negde, nema veze za početak.

Ali, gde tražiti posao u Austriji i Nemačkoj?

Prvo sam krenula od LinkedIn-a. Suzila pretragu na Austriju, Nemačku i Madjarsku.

Madjarsku sam uvrstila iz sentimentalnih i praktičnih razloga. Praktičan razlog je što bi deca bila u mogućnosti da lako savladaju jezik. Mislim da je to jedno bogatstvo koje ne može da se kupi novcem. Jedna stvar zbog koje će uvek biti u prednosti kasnije u životu. Drugo, mislim da je lepo da znaju jezik države čiji su državljani. Problem sa Madjarskom je što im standard nije baš najbolji i nezaposlenost je velika, a ja bih morala da dobijem baš dobro plaćen posao da izdržavam celu porodicu. Engleskim se ne služe baš najbolje, a Žmu ne priča madjarski uopšte, te verujem da sem šverc komerc-a ne bi imao prilike da bilo šta drugo radi. Mislim da sam se pomirila sa činjenicom da Madjarska otpada, ali i dalje držim jedno oko i na poslovima u Madjarskoj. Who knows?! 🙂

U Nemačkoj definitivno ima najviše ponuda za posao, ali svaki put mi se vrzma misao “Što bih išla daleko u Nemačku, kad vrlo slično mogu da živim u bližoj Austriji, naći ću već neki posao”. I tako uvek završim samo sa filterom “Austria, Junior, English”. Ovo “English” je uglavnom za džabe, sve je na nemačkom!! Živeo Google Translate!! Kod nas otvoriš oglase za posao i kao da si u sred Amerike ili Engleske. Svaki oglas je na engleskom, prosto se iznenadim kad nadjem neki na srpskom!

Uglavnom, apliciram na ono što mi se čini zanimljivo, negde se baš potrudim oko propratnog pisma a negde samo šibnem “inApply”, pa šta bude. Za sad ništa! Dobijala sam one generičke mailove, kako, eto, baš im je žao i konkurencija je bila ogromna i da su se jedva odlučili da ipak nastave sa drugim kandidatom. Uvek se pristojno zahvalim i nastavim dalje. A tako bih volela da znam u čemu je konkretan problem. Predpostavljam da je u jeziku i trenutnoj lokaciji, ali nisam potpuno sigurna da je samo to.

Pored Linkedin-a, pokušala sam da nadjem neki sajt kao što je naš Helloworld ili Infostud. Neuspešno. Sve preporučene veće tražilice posla uglavnom zaposedaju kojekakve agencije, gde opet moraš da se registruješ, iznova pišeš CV i ostale zavrzlame. Zamorno je i deluje uzaludno. Nema samo klikneš, zakačiš CV i propratno pismo i gotovo. Koje su to tražilice:

ec.europa.eu – Ovaj sajt, koji je zvaničan sajt za razmenu radne snage na evropskom tržištu je najgori od svih. Pretraga je užasna i korišćenje vrlo teško.

monster.at

stepstone.at

karriere.at 

startus.cc – vrlo zanimljiv websajt

xing.com – nešto kao Linkedin, fokusiran na Nemačka govorna područja

jobsinvienna.com

To>day jobs

thelocal.at – svi poslovi su sa monster-a, stepstone-a…

it-services.hu

jobtopus.de

europelanguagejobs.com

jobcoconut.com

jobsinberlin.eu

de.jobrapido.com

jobboerse.arbeitsagentur.de – Ovo je zvanična stranica službe za zapošljavanje u Nemačkoj. Kad sam se registrovala, morala sam da čekam da mi pošalju PIN kod na kućnu adresu da bih aktivirala profil.

jobpilot.de

make-it-in-germany.rs

go2jobs.com

landing.jobs – Tražilica izgleda vrlo pregledno, ali ponuda poslova nije baš velika. Ne pišu datumi objave, što nije baš najpametnije, ali u pretrazi se može namestiti filter.

expatcareers.com – potpuno bezveze sajt

eu.experteer.com/jobs – Plaća se!

dijaspora.online – Ne znam ni zašto ga otvaram. Uglavnom su u pitanju kojekakve prevare ili se traži jeftina radna snaga na balkanski način. Ponekad je zanimljivo pročitati šta sve tamo ima.

Ja najčešće pretražujem Linkedin, europelanguagejobs.com, ec.europa.eu (iako je UX grozan), karriere.at i startus.cc. Za sada bez većeg uspeha, ali ne predajem se!

Pratim i razne Facebook grupe:

Ovde

Ovde

Ovde

Ovde

Ovde

Ovde

Ovde

Sve do jedne imaju iste oglase za negovateljice, čuvanje dece, rad u fabrikama… Oglasi su sumnjivog porekla. Nigde nisam našla nijednu grupu u kojoj se nude ozbiljni poslovi. Davljenik se i za slamku hvata, tako da ih posmatram.

Ako imate predloge za još neke sajtove za traženje posla u Austriji i Nemačkoj, pišite!

Do daljnjeg…

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.