Posao u Irskoj? A što da ne!

posao u irskoj

Kada sam počela da razmišljam o pisanju bloga, jedan od glavnih razloga je bio taj što ni sama ne znam gde ćemo na kraju završiti i bilo mi je interesantno da pišem, zabeležim taj put u nepoznato. Miriše na triler.

U jednom postu sam navela destinacije na koje sam se baš skoncentrisala, ali sam zaboravila da napomenem da mi je odavno padala napamet i Irska. Ideju sam dobila kada je moj ex Boss dobio posao tamo a imam i jednu drugaricu koja u Irskoj živi godinama.  Medjutim, kao što sam u tom postu i navela, blizina Austrije i njena perfektna uredjenost je nešto što me je navelo da se skoncentrišemo baš na nju. Sa druge strane, iz dosadašnjeg iskustva apliciranja za posao u Austriji, jasno mi je da ću bez znanja nemačkog jezika posao užasno teško naći!

Ovih dana je u Beogradu bilo preko 40 stepeni. Mi porodično volimo malo oblačno vreme i kišu i odjednom Irska je opet zaiskrila u mojom mislima.

Pritom, Irska je zemlja u kojoj se govori engleski – ogroman plus!!!

Irska je zemlja koja je trenutno centar IT industrije – ogroman plus broj 2!

Irska je zemlja gde ne možeš da nadješ smeštaj! – ogroman minus!

Irska je zemlja gde se cene iznajmljivanja stanova kreću od 1000 evra za garsonjeru ili čak samo sobu u deljenom stanu!!!

U Irskoj je dobar standard, ako dvoje rade, mogu glat da prežive sa dve prosečne, možda čak i minimalne plate.

Zdravstveni sistem nije baš kao u Austriji, nešto se i plaća, ali sigurna sam da je bolji nego kod nas.

Škole su im suuuper, i deca koja ne pričaju engleski dobijaju posebnu pažnju! – Ogroman plus broj 3!!

E, tako sam vagala nekoliko dana, i reših da probam i tamo da potražim posao. I ako ne mislim da bi Irska bila naša krajnja destinacija, iskustvo koje bi stekli tamo bilo bi neprocenjivo.

Deca bi propričala engleski, mi matori bi ga usavršili i stekli internacionalno iskustvo.

Registrovala sam se na Irishjobs.ie i na indeed.ie, upload-ovala CV, u Linkedin sam dodala i Dublin, Cork i Galway u pretragu.

Prijavila sam se na nekoliko poslova, ništa posebno, možda čak i previše nezainteresovano.

Šetali Žmu i ja gradom, ušli u Lilly da kupimo smrdo blokatore u vidu sapuna, dezodoransa i ostalih drangulija za dezinfekciju…kad zvoni mi Viber…pitam se ko me zove na Viber, nikad me niko ne zove na Viber?! Vadim telefon a ono inostranstvo…Stojimo na kasi, kasirka kuca, Žmu gugla pozivni broj, ja odlučna da neću da se javim i buljim u telefon, “1000 dinara, hoćete katalog?”, “daj pakuj…”. Irska!!!

Rekoh, nije pristojno tako da me zovu na bum, možda sam u prodavnici, na poslu ili depilaciji! Ako su ozbiljni poslaće mi mail.

Dok smo pili kafu, u omiljenom nam kafiću “Bulevar” kafe, jelte u Bulevaru kralja Aleksandra, non stop sam proveravala mailove (kao da to i inače ne radim, iako mi je refresh na minimumu pa iovako mi stigne notifikacija u momentu kad i email), ništa nije stizalo….par odbijenica iz AU, to mi je već kao normalno.

Dolazim kući, spremam decu u krevet, krećem da radim, otvaram mail, kad ne lezi vraže…eto ga! I to ne bilo kakav mail, od bilo koga…Mail od regruterke koja radi za kompaniju gde sada radi moj bivši Boss! Za kompaniju kojoj nisam poslala nikakvu prijavu za posao! Ona je mene našla! Sa ponudom za posao “san snova” broj #3! Posao za koji nisam preterano kvalifikovana, sposobna svakako jesam ali “proven” experience nincs! Ali valjda ona zna zašto me je kontaktirala?!

Svet je mali, zar ne? Reče to i ona na Skype intervjuu koji smo imale par dana kasnije! Medjutim, shvatila je ona da ja nemam 10 godina iskustva u CRM-u niti preteranog iskustva u vodjenju tima. Ali reče da će da se konsultuje sa timom i da će da mi se javi. Pitala me i za platu! Sasula sam joj sav šok koji sam doživela pri pretrazi stanova, i rekla da mi je plata na drugom mestu, iskustvo na prvom i plaćanje računa takodje na prvom. Bye, bye, tenk ju veri mač, kam agen!

I jedna prigodna…

 

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.