Prijava boravka u Beču – Meldezettel

Meldezettel

Prva stvar kada dodjete u Beč je prijava boravka, tzv Meldezettel. O njoj sam već pisala ovde ali evo opet. Ova prijava treba svima koji provode više od tri dana u Beču, pa makar i turistički. Nešto kao naša prijava u policiju koja je “obavezna”, al je niko ne radi. Meldezettel može da vam uradi neko sa glavnim stanarskim pravom (Hauptmieter), recimo vaš domaćin ili sam vlasnik stana. I to zavisi od dogovora tj ugovora onog ko iznajmljuje stan i vlasnika stana. Ja recimo imam dogovor sa mojim stanodavcem da moram da ga obavestim ako nekoga prijavljujem na stan.

Ako ste odlučili da živite i radite u Beču, ta prijava vam je apsolutno neophodna jer bez nje ama baš ništa ne možete da odradite. Ni telefon, ni banku, ni školu, ni vrtić, pa ni posao… ništa.

Prijava boravka se vrši u bilo kom magistratu, nevezano za bezirk u kome odsedate. Listu magistrata i radno vreme možete naći ovde, Vrlo brzo ide, za svega nekoliko minuta se dobija odštampan papir. Sve što vam treba je prethodno popunjen formular (potpisan od strane vlasnika) i pasoš. Ne treba vlasnik da ide sa vama, obavljate to sami.

Formular možete i ovde da skinete:

 

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.