Prijava na obavezno zdravstveno osiguranje – E-card za zaposlene i njegove članove porodice

Prijava na obavezno zdravstveno osiguranje u Beču – E-card za zaposlene i njegove članove porodice

Direktan link je ovo: https://www.wgkk.at/ (Gebietskrankenkasse)

Dakle, obavezno osiguranje je jelte obavezno 🙂 Za zaposlenog to obavlja firma i kartica osiguranja vam stiže na kućnu adresu. Kada vas prime u firmu naravno da vam traže meldezettel i kartica stiže na tu adresu.

Za maloletne članove porodice i za supružnika koji ne radi vi sami podnosite zahtev. Možete lično ili putem mail-a. Ja sam naravno izabrala opciju putem mail-a. Ovaj korak sam uspešno i vrlo lako obavila na engleskom jeziku!

Za svakog člana se popuni ovaj formular  (Ima dve strane za popuniti, da ne popunite samo jednu kao ja pa da vam vraćaju 🙂 )

Onda ovde potražite adresu ili email adresu nadležne ustanove. Mislim da ovde zavisi u koju kancelariju šaljete u zavisnosti od bezirka u kome ste prijavljeni, ali nisam potpuno sigurna. Ja sam svakako poslala u kancelariju u mom bezirku. Dobila sam odgovor jako brzo, na engleskom. Bili su vrlo strpljivi i nekoliko puta mi vraćali na dopunu. Sve spakujte u JEDAN pdf dokument po osobi. Ja sam pakovala u zipovane foldere po osobi pa su mi vratili sa objašnjenjem da ne mogu da otvore. A to sve je sledeće:

 1. Anmeldebescheinigung za EU gradjane uključujući i moj tj nosioca osiguranja
 2. Izvod iz matične knjige rodjenih za decu (preveden ili internacionalni, obe strane)
 3. Izvod iz knjige venčanih za supružnika  (preveden ili internacionalni, obe strane)
 4. Sliku-scan moje E-card
 5. Naravno, Meldezettel svih članova za koje podnosite zahtev, uključujući i nosioca osiguranja
 6. Ako još uvek nemate vizu za supružnika ne znam tačno kako ide, ja sam im poslala potvrdu da je viza u procesu (potvrdu naravno dobijete kad predate zahtev za vizu)
 7. Fotokopiju mog pasoša, kao nosioca osiguranja (njihove kopije pasoša nisam slala)
 8. I ponavljam, popunjen zahtev za svaku osobu koju želite da osigurate

Dok mi svi dokumenti nisu bili na broju uredno su mi vraćali email sa zahtevom za promenu-dopunu-ili-štagod. Ali ne mogu da se setim da su mi na kraju poslali “Ok, zahtev prihvaćen”. Svakako, posle nekoliko dana, jako brzo (recimo 3-5), stiglo je pismo u poštu sa brojevima njihovih osiguranja a zatim posle još nekoliko dana i same E-cards. Ono što je bilo čudno i ni dan danas mi nije jasno zašto- kad su već stigle kartice i svi dobili svoje brojeve, na adresu je stigao još jedan formular od njih, kao dopuna za supruga. Ja sam ga popunila (sa svim podacima koje su oni već imali), slikala ga i šibnula na mail koji sam našla u tom pismu. Stigla mi je automatska poruka da je mail primljen i to je to. Nisam više čula od njih, te je posao sa osiguranjem gotov.

Korisni linkovi vezani za zdravstveno osiguranje u Beču:

https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/insurance/

https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/insurance/institutions.html  (Gebietskrankenkasse uglavnom)

https://www.wgkk.at/ Na ovom sajtu ima i opcija da se ulogujete i onda kao možete i da završavate razne stvari online. Da bi ste mogli da se registrujete i ulogujete morate da vašu Ecard pretvorite u “gradsku karticu” tj ” Bürgerkarten” ili da se registrujete za “Handy” potpis i da imate čitač kartice na kompu. Ja sam sve to uradila, vala sam se namučila dok sam skapirala kako to ide. Zaključak je da nikako ne može da se obavi u par klikova već morate da podnesete zahtev online da vam oni pošaalju neki kod na adresu, pa tek onda možete da aktivirate karticu kao “gradsku”.  Zahtev možete i lično da podnesete. Više o tome možete naći ovde

Imam i “handy signature” ali sa tim nisam uspela ništa da uradim, jednostavno program neće da čita pdf kako treba…možda ja nešto nisam radila kako valja, ali me je mrzelo dalje da se bakćem.

Svakako za osiguranje tu opciju nisam ni koristila, mada sad imam mogućnost da proveravam da li mi se redovno uplaćuju doprinosi i sl…ima još pogodnosti, sve piše na gore pomenutom linku. Ja sam je koristila za podnošenje zahteva za dečiji dodatak (Familienbeihilfe) tj logovanje na FinanzOnline.

Zahtev za zdravstveno osiguranje možete skinuti i ovde: 

You may also like

2 Comments

 1. Pozdrav!
  Hvala na korisnim informacijama!
  Možete li mi objasniti da li nezaposleni supružnik nosioca RWR karte (znači nemamo EU državljanstvo, muž radi) ima pravo na potpuno zdravstveno osiguranje, pošto sam negde pročitala da ima nekih ograničenja, a ne mogu da nadjem šta nije obuhvaćeno?
  Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.