Školski sistem u Nemačkoj

Generalne informacije o obrazovanju u Nemačkoj se mogu naći ovde: http://www.eduserver.de/. Postoji i prevod na engleski jezik, ali ne za sve stranice, tako da mora da radi Google translate.

Školski sistem u Nemačkoj se razlikuje po saveznim pokrajinama, ali uglavnom to izgleda ovako:

Sva deca koja žive u Nemačkoj moraju da idu u školu. Školska obaveza u pravilu počinje u jesen godine u kojoj dete napuni šest godina i obično traje do kraja školske godine u kojoj dete puni 18 godina. Pre toga deca mogu da pohadjaju vrtiće, a i ne moraju.

Upis je moguć i dok je školska godina u toku. Pohađanje nastave u državnim je školama besplatno. Takođe postoje i privatne škole za koje se plaća školarina.

E sad ono komplikovano.

Osnovno školovanje u Nemačkoj je obavezno u trajanju od 9 godina , kao i naše osnovno obrazovanje. Stim što se u Nemačkoj prva četiri razreda smatraju osnovnom školom (Grundschule) i predmeti koje deca uče su isti za sve. Posle prva četiri razreda deca se, na osnovu sposobnosti, upućuju u različite pravce. Roditelji mogu i ne moraju da prihvate sugestije nastavnika.

Postoje tri osnovne vrste daljeg školovanja:

  1.  Hauptschule – razredi 5-9. Deca uče sve što uče i deca u Realschule (“Realki”, realnoj školi)  i  Gymnasium (Gimnaziji), samo nekim sporijim tempom i sa nekim konkretnim, zanatskim kursevima. Ja bih ovu školu uporedila sa našim trogodišnjim školama, gde se uče konkretni zanati. Deca posle do 18. godine pohadjaju prakse. Deca mogu i da se prebace u “realku” ili gimnaziju ako imaju dobre ocene.
  2. Realschule  (“Realka”, realna škola) razredi 5-10. Rekla bih kao naše srednje stručne, četvorogodišnje škole. Deci koja pohadjaju ovu školu, a koja su pokazala dobar uspeh, omogućeno je da se prebace u gimnaziju i polažu maturu ili opet da pohadjaju odredjene prakse.
  3. Gymnasium (Gimnazija) – do 12. ili 13. razreda u zavisnosti od savezne države. Sve isto kao i naše gimnazije. Na kraju se polaže “Abitur”, tj matura. Pričaju da su ove škole baš ozbiljne, i da deca baš moraju mnogo da rade pa me interesuje recimo poredjenje sa našom gimnazijom?

Tu se još javlja Gesamtschule. To je neka objedinjena varijanta, gde se deca ne dele na Hauptschule i Realschule, već ako završe 9 godina, onda dobijaju sertifikat o završenoj Hauptschule a ako završe i 10. razred dobijaju sertifikat o završenoj Realschule.

Imamo i Berufsschule. Traje 2-3 godine i predstavlja neku varijantu škola sa praksom, odnosno dualno obrazovanje. Deca provode nekoliko dana nedeljno u firmama a nekoliko dana nedeljno slušaju predavanja u školi. Po završetku programa dobija se sertifikat u odredjenoj oblasti u kojoj su deca radila praksu.

Suma sumarum:

9 godina školovanja je obavezno, jedan strani jezik mora da se uči minimum pet godina u svim školama a u gimnaziji obavezno dva jezika. Moguće je prebacivanje iz jedne vrste školovanja u drugu, ukoliko učenik pokaže volju i znanje ili čak i obrnuto da dete koje je imalo super ocene i upisalo gimnaziju popusti i prebaci se u neku od druge dve “niže” škole.

Sa završenom gimnazijom, tačnije položenom maturom može se upisati neki od univerziteta, a sa stručnom maturom, može se upisati neka visoka strukovna škola (Fachhochschule).

Studije traju tri ili četiri godine, a master još godinu ili dve.

Trebalo mi je manje više ceo dan da ispovežem kako im funkcioniše sistem i još uvek mi nije sve baš jasno. Volela bih da znam kako ovo zaista izgleda u praksi, i koliko često se dešava da deca menjaju škole i ambicije. Koliko su kvalitetne te prakse koje obavljaju? Kako se “kotiraju” deca koja završe Hauptschule a kako ona koja završe gimnazije? Ko od njih posle može da nadje bolji, lakši i plaćeniji posao?

Svi komentari iz ličnog iskustva sa školovanjem u Nemačkoj su više nego dobrodošli!

Do daljnjeg…

 

 

 

You may also like

5 Comments

  1. Meni sad ovo nije bas najjasnije ispada da tek sa 22/3 zavrse gnaziju pa fakultet jos 4 god znaci tek sa 26/7 a kod nas sa 23 deca zavrse medicinu. Jel sam sve dobro skontala?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.