Učenje madjarskog – UVOD

madjarski jezik

Moja priča oko sticanja madjarskog državljanstva počela je pre neke 3.5-4 godine. Drugarica mi je spomenula da je čula da može da se dobije madjarsko državljanstvo, na osnovu pretka i sa uslovom da se nauči madjarski jezik. Tada mi je takodje rekla, da treba samo osnovno da se nauči/nabuba, tipa par fraza i par rečenica o sebi. Kako smo obe imale pretka (moj konkretno iz Like u Hrvatskoj, koja je za vreme njegovog rodjenja bila pod Ugarskim delom Austrougarske), dogovorile smo se da same krenemo da učimo. Nabavismo neku knjigu, par puta se videle i “učile”. Shvatila sam (na vreme) da od tog posla nema ništa!

U to vreme, kao što sam spomenula u nekom od prvih postova  bila sam i trudna sa trećim detetom.

Medjutim, bebac rodio, a ja sam saznala da moj drug iz detinjstva ide na časove kod neke profesorke. Uzela sam broj, i zakazala čas za mene i za drugaricu, da zajedno idemo.  S obzirom da je profesorka madjarskog zmaj, i to se pročulo, termin smo malo čekale, ali i dočekale (ako neko želi broj profesorke, nek me kontaktira.)

Ispostavilo se da nije baš praktično da zajedno uzimamo časove, te smo se razdvojile.

Takodje se ispostavilo da to “malo” što treba da se nabuba više ne pije vodu i da su zaoštrili kriterijume i da Bogme mora doooobro da se zna.

Profesorka je uigrana, tačno zna kako i šta radi, kako da te motiviše i tera dalje i dalje. Sigurna sam, da nije bilo nje, ne bih ni završila tu priču.

Učila sam intenzivno, dva puta nedeljno po sat i po privatan čas i svaki dan ( i noć) kod kuće sama.

Krenule smo od knjige “SZIA! JO NAPOT! VISZLAT!”, pa posle nje “Mikor es hol” i na kraju “Mit csinaltal hetvegen”. Krenula sam i sa “Beszelgessunk!”, ali smo stale na početku, jer sada uzimam časove samo jednom, dvaput mesečno i onda uglavnom samo pričamo, a gramatiku ne diramo. Planiram svakako i tu knjigu da predjem, samo da nadjem vremena da se posvetim madjarskom opet.

Uglavnom, posle nešto manje od godinu dana, imala sam zakazan termin za predaju papira u ambasadi u Beogradu. Po prirodi sam ogroman tremaroš i zaista sam se bojala da neću pokazati ništa od onoga što znam. Na svu sreću, pogrešila sam. Razgovor je prošao delimično dobro, neke stvari je nisam razumela, ali mi je ipak uzela papire, sa komentarom da obavezno nastavim da učim.

I jesam, nastavila sam iz više razloga: Ne želim da mi propadne sav trud i znanje ode u zaborav; moram da održavam znanje, jer državljanstvo mogu da mi oduzmu u prvih 10 godina, ako samo procene da ga ne znam dovoljno, pri obavljanju neke administracije recimo; ali i madjarski mi se jako svidja. Teeeežak je, ali je i zabavan. Pun je prefiksa i sufiksa, i sklapanje reči je kao neka slagalica.

I dalje mislim da ga nemam pojma. Gramatike dosta znam ali mi prakse fali. Slabije razumem a usled ne korišćenja, reči ne mogu da se setim.

Trudim se kad god imam vremena da pustim madjarski radio ili tv. Za TV sam našla za zgodno da pustim title za gluvo-neme, tako mogu da slušam i da čitam, što dosta olakšava. Jedino je problem što za gledanje TV-a nemam vremena, te to jako retko radim. Kad smo bili u Segedinu po pasoš, kupila sam i deci crtani film na DVD-u. Ima hrvatski jezik za zvuk a pustim madjarski subtitle i to je isto odlična varijanta. “Pepa malac”, odnosno Pepa prase na madjarskom, je suuuuper za učenje. Kao i pesmice sa you tube-a (kačiću linkove). Još jedna emisija, sa you tube-a je “Szorol Szora Magyarul” – FANTASTIČNA!!! Nju pustim dok radim za kompom, i slušam.

Posle tačno šest meseci od predaje papira, dobila sam potvrdan odgovor iz Budimpešte i poziv na zakletvu. Fenomenalniji osećaj u životu je bio samo kad su mi se radjala deca. Taj osećaj slobode i ponosa ne mogu da vam opišem.

Trud i rad se isplatio i tek će kad odemo iz Srbistana.

A ja da ne bih zaboravila, kao što već jesam a i da bih nekome eventualno pomogla, krenuću da pišem lekciju po lekciju kako sam ja učila. Neću ići baš u sitne detalje, vrlo je moguće da će biti grešaka u pisanju (sa kukicama posebno), ali shvatite to kao moju dobru volju pa ne zamerajte previše i oslanjajte se više na neke “zvaničnije” klipove i stranice. SVAKAKO samo na internetu nećete naučiti, mora da se radi sa profesorom i sa nekim ko tačno zna šta radi.

 

Viszlat!!

p.s nije loše da se krene od prvog klipa, možda je malo dosadnjikavo i zvuk lošiji ali vredi. Svakako od 5. , 6. klipa kreće prava akcija.

You may also like

3 Comments

 1. Poštovana,

  Ne znam da li ste još aktivni što se tiče sajta, zanima me da li možete da mi pošaljete broj od profesorke koja Vas je pripremala.

  Srdačan pozdrav!
  Denis Imamović.

 2. Pozdrav,da li moze kontakt od profesorke za Madjarski i da li mogu da vas pitam jos po nesto,znacilo bi mi jos neke informacije oko toga.

  Srdacan pozdrav

 3. Veliki pozdrav, jako bih vam bila zahvalna ako bih mogla dobiti kontakt broj vase profesorke madjarskog. Nekad je ovde stvarno tesko naci kvalitetnog i iskusnog predavaca.

  Pozz, Ivana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.