Vozačka dozvola u Beču

Vadjenje vozačke dozvole u Beču, tačnije prevodjenje srpske vozačke dozvole za austrijsku je nikakav problem. Naša vozačka dozvola je prihvaćena, i jedino što treba da uradite je da date srpsku i uzmete austrijsku. Za to vam je potrebno sledeće:

 1. Zdravstveno uverenje koje se vadi kod doktora opšte prakse i košta cca 35eur
 2. Srpska vozačka dozvola
 3. Popunjen zahtev (na licu mesta u policijskoj stanici)
 4. Slika za vozačku, koja ispunjava biometrijske standarde. Ja sam se slikala u nekoj od radnji i za to platila oko 15eur. Može i jeftinije da se nadje, ali meni je bilo tako usput.
 5. Pasoš (ja sam predala oba, i madjarski i srpski)
 6. cca 65 eur

I sve to kopirate, naravno, u 2 primerka.

E sad, moj žmu je vozačku menjao u gradu Beču, 3. bezirk (klik za mapu) i čekao oko mesec i po dana. Neki čekaju i duže. U Beču zna da bude gužva. Ja sam elegantno skoknula do obližnjeg mesta Schwechat ( klik za mapu ) i moju dozvolu dobila za okruglo nedelju dana.

Ono što je interesantno, dobila sam A kategoriju do 125 kubika, i ako u Srbiji, sa našom vožačkom dozvolom B možeš voziti samo motor do 50 kubika.

Dakle, sve te papire predate, platite i čekate. Ne dobijate nikakvu potvrdu da ste predali, samo vam kažu kad da dodjete.

Kada dodjete da preuzmete dozvolu, predate vašu srpsku i uzmete vašu novu, austrijsku Führerschein 🙂

A zašto sam uopšte menjala dozvolu kad sam u prethodnom postu pričala da je auto potpuno nepotreban u Beču?

Pa zato što smo shvatili, da bi mogli da uzmemo glanc novi auto iz fabrike, sa full kaskom, za oko 200eur mesečno i da bi nam to značilo da možemo vikendima da skitamo slobodnije. Naravno svakako će se isplatiti kad dodje leto i kad se zaputimo na drugo gastarbajtersko leto 🙂 I dalje tvrdim, auto u Beču je potpuno nepotreban za svakodnevni život, i prodje cela nedelja da se i ne setimo da ga imamo.

 

Pozdravčić….

 

 

You may also like

5 Comments

 1. Pozdrav,

  I hvala na korisnim informacijama. Inreresuje me kada si predavala zahtev, da li si bila krace/duze od 6 meseci u austriji.?

    1. Mislim da su meni trazili samo ovo sto sam navela, bilo je odavno pa ne mogu 100% da tvrdim. Doduse, Meldezettel bih ja nosila uvek sa sobom, iako mislim mi nisu trazili cim nisam napisala. Probaj i da izguglas malo za svaki slucaj.

     Pozz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.